calka
Ala: ∫ctg√x*1/√x podstawilam za t=x i wyszło mi 2∫ctgtdt i nie wiem co z tym teraz
zrobic.
16 lut 23:08
MQ: Chyba podstawiłaś raczej t=√x
Co do całki po podstawieniu, to teraz tablice całek najlepiej.
16 lut 23:11
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
| | cos | |
Całka z kotangensa jest łatwa, bo ctg = |
| , robisz podstawienie: t=sin i już. |
| | sin | |
16 lut 23:13
Ala: czyli 2∫cost/sint dt robie teraz nowe podstawienie ? u=
sint
du=cost ?
I 2∫ du/u dt= 2 lnIuI+ C ?
16 lut 23:18
Ala: z tablicy tego nie zrobie bo mam jeszcze 2∫ctgtdt i nie wiem co z tym zrobic własnie, czy
ponownie zrobic podstawienie
16 lut 23:20
16 lut 23:23
Ala: a rzeczywiscie myslalam ze to bedzie bardziej skomplikowane, dziekuje
16 lut 23:31