ciągi arytmetyczne, zbiór kiełbasy
Alois~: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieje takie x, że liczby
| | m | |
51+x + 51−x , |
| , 25x+ 25−x |
| | 2 | |
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Baardzo prosze o przejrzyste rozwiązanie, żebym zrozumiała i nie zaskoczyło mnie podobne
zadanko na maturze
16 lut 22:29
krystek: a jaka jest def c arytmetycznego?
2a2=a1+a3
16 lut 22:40
Alois~: liczyłam tak ale mi nie wychodzi
18 lut 12:25
Mila: m=5
1+x+5
1−x+5
2x+5
−2x
5*5
x+5*5
−x+(5
x)
2+(5
−x)
2=m
5
x=t i t>0
f(t) przyjmuje wartości >0
Należy wyznaczyć zbiór wartości tej funkcji.
| | 1 | | 1 | |
f(t)=5(t+ |
| )+(t+ |
| )2−2 |
| | t | | t | |
| | 1 | |
t+ |
| ≥2 ( możesz to uzasadnić) |
| | t | |
| | 1 | | 1 | |
5(t+ |
| )+(t+ |
| )2−2≥5*2+22−2=12 |
| | t | | t | |
m≥12
Nie wiem, czy masz w odpowiedzi szacunkową wartość, czy dokładną.
18 lut 17:40
Mila: ?
19 lut 00:13
Alois~: przedziałem m ∊<12, +
∞) zgadza się ,
dzięki wielkie
Mila za rozwiązanie

jutro rano to przeanalizuje teraz pora się zbierać
19 lut 00:18
Mila: To miło mi.
19 lut 00:26
Kapi: dlaczego m=51+x+51−x+52x+5−2x ?
Z jakiej to wynika własności?
1 sty 14:50
Mila:
a,b,c − kolejne 3 wyrazy c. a.⇔
2b=a+c
1 sty 15:53
Kacper:
1 sty 16:04
Kapi: Myślałem, że tam jest 5 wyrazów, eh niemądry ja
1 sty 16:55