stereometria :)
PuRXUTM:

mam takie zadanie
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6 i wysokości h=9. Oblicz
pole powierzchni przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy
i środek ciężkości drugiej podstawy.
Wg. mnie tak powinien wyglądać ten przekrój, w odp. jest że przekrojem nie jest trójkąt ale
trapez...
16 lut 22:26
krystek: Przekrój plaszczyzną , a więc przecina ściany i przekrój jest trapezem
16 lut 22:28
krystek:
16 lut 22:32
Mila:

Pomyśl, jak poprowadzisz cięcie w środku Twojego graniastosłupa.
16 lut 22:33
PuRXUTM: dziękuje, już zrozumiałem
16 lut 22:35
pigor: ..., np. tak :
Pp= 12(6+4)*
√92+√32= 5
√84=
10√21 − szukane pole przekroju .
16 lut 22:42