Dziedzina
Kasia: Bardzo proszę o pomoc w takim zadanku
wyznacz dziedzinę:
log(22x+1 − 17 x 2x + 8)
Robię założenie, że 22x+1 − 17 x 2x + 8 > 0 ale nie umiem tego "matematycznie" policzyć.
Będę wdzięczna za pomoc.
16 lut 22:23
PW:
17 x 2x oznacza 17•2x, czy 17x mnożone przez 2x?
16 lut 22:44
Kasia: To pierwsze, nie wiem jak zrobić tą kropkę
16 lut 22:45
Kasia: Czy może wyjść mi coś takiego:
2x=t czyli będzie 2t2 − 17t + 8 ?
16 lut 23:05
asdf: nie inaczej
16 lut 23:07
Kasia: dzięki, ależ mi to czasu i papieru zajęło, żeby do tego dojść
16 lut 23:08
asdf: dłużej, a samemu − zawsze lepiej zrozumiesz
16 lut 23:09
PW: 2
2x+1=2•2
2x=2•(2
x)
2
Po podstawieniu 2
x=u mamy − z powodu logarytmu − dziedzinę: takie u, dla których
(1) 2u
2−17u+8 > 0
Δ=17
2−4•2•8 = 289−64=225,
√Δ=15
| | 17−15 | | 1 | | 17+15 | | 32 | |
u1= |
| = |
| , u2= |
| = |
| =8 |
| | 2•2 | | 2 | | 2•2 | | 4 | |
Nierówność (1) jest spełniona dla u<u
1 lub dla u>u
2, czyli dziedzinę stanowią takie x, dla
których
2
x<2
−1 lub 2
x>2
3
Funkcja wykładnicza o podstawie 2 jest rosnąca, więc
x<−1 lub x>3.
Grubą kropkę można uzyskać wstukując Alt 0149 przy włączonym NumLock.
16 lut 23:18