rozłoz calke
Ala: ∫xcosx/sin3x dx robiłam przez części ale nic mi nie wychodzi
16 lut 21:52
sushi_ gg6397228:
najpierw podstawienie t= sin x
16 lut 21:56
Ala: czyli mamy ∫ xdt/t3 i teraz przez cześci ale zupelnie nie wiem jak to teraz zrobic
16 lut 21:58
huehuehue: sushi a co z x−em w liczniku ?
16 lut 21:59
Ala: ktos wie jak to zrobic?
16 lut 22:09
sushi_ gg6397228:
| | cos x | |
u'= .... v= ∫ |
| dx ( tutaj robimy sobie podstawienie aby to policzyc) |
| | sin 3 x | |
∫ u * v' = u*v − ∫ u' * v (v−− liczymy juz jako "powrót do iksów" )
16 lut 22:09
huehuehue: gdyby nie x sprawa bylaby prosta
probowalas podstawieniem uniwersalnym ?
16 lut 22:11
huehuehue: i rzeczywiscie jest prosta
16 lut 22:11
Ala: dziekuje
16 lut 22:24
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
16 lut 22:25