Zadanie o statku
Kaśka: Statek z Opola do Wrocławia płynie 1 godzinę, natomiast z Wrocławia do Opola 1,5 godzniy. Jak
długo płynie woda z Opola do Wrocławia?
16 lut 21:11
krystek: V*t=s V1 prędkość statku V−2 prędkość prądu rzeki
16 lut 21:19
Godzio:
Z Opola do Wrocławia płynie z prądem, czyli jego prędkość to:
W drugą stronię płynie pod prąd zatem mamy:
Odejmując stronami równania otrzymujemy:
| | 1 | |
vrz = |
| s, no i podstawiamy do standardowego wzoru: |
| | 6 | |
| | s | | s | | s | |
vrz = |
| ⇒ t3 = |
| = |
| = 6h |
| | t3 | | vrz | | | |
16 lut 21:20
Kaśka: dlaczego v−2 to prędkość prądu rzeki?
16 lut 21:21
Kaśka: Dziękuje
16 lut 21:21