oblicz
Ola:

c
na rysunku obok przedstawiono trójkąt ABC Wykorzystując dane na rysunku oblicz obw tego
trójkąta. Wynik podaj w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku.
kąt BCA= 100' kąt CAB = 35' długość h=8cm
16 lut 20:51
sushi_ gg6397228:
policz sobie tg 80 i tg 35 stopni
potem sinusa 80 stopni
bok BA z tw cosinusów
16 lut 20:54
Ola: a dlaczego tg 80 st? bo nie wiem
16 lut 20:59
sushi_ gg6397228:
o kątach przyległych słyszałaś ?
16 lut 21:01
Janek191:
I DC I = x
Mamy
h
−−− = tg 80o
x
h = x *tg 80o
x = h : tg 80o
x = 8 cm : 5,6713 ≈ 1,41 cm
I DA I = y
Mamy
h
−− = tg 35o
y
h = y* tg 35o
y = h : tg 35o = 8 cm : 0,7002 ≈ 11,43 cm
zatem
I AC I = y − x ≈ 11,43 cm − 1,41 cm ≈ 10,02 cm
========================================
I BC I = z
Z tw. Pitagorasa mamy
z2 = h2 + x2 = 82 + 1,412 = 64 + 1,9881 = 65,9881
więc
I BC I = √65,9881 ≈ 8,12
I BC I = 8,12 cm
===============
Z tw. Pitagorasa
I AB I2 = h2 + y2 = 82 + 11,432 = 64 + 130,6449 = 194,6449
więc
I AB I = √194,6449 ≈ 13,95
I AB I ≈ 13,95 cm
=================
Obwód Δ ABC = I AB I + I BC I + I AC I ≈ (13,95 + 8,12 + 10,02 ) cm ≈ 32,09 cm
================================================================
17 lut 00:37