wyznacz calke
MIchał: ∫xcos2x dx robie przez czesći ale niestety mi nie wychodzi
16 lut 20:45
huehuehue: pokaz jak robisz
16 lut 20:49
MIchał: u=cos2x dv=x
du= −2cosxsinx v=1/2x2
1/22 cos2x + ∫x2 cosxsinx i ponownie przez czesci
u=x2 dv=cosxsinx
du=2x v=−1/2cos2x
1/22cos2x +1/2cos2x + ∫x cos2x
16 lut 20:56
huehuehue: czyli masz ∫xcos2xdx=1/2cos2x+1/2cos2x+∫xcos2xdx
Przenies calke na lewa strone dostaniesz dwie i podziel zwyczajnie obie strony przez 2 i masz
wynik
16 lut 20:58
MIchał: ale jak przeniose ∫xcos2xdx na lewa to mi sie skroci do zera
16 lut 21:00
MIchał: tan zjadlem x bo powinno byc 1/2x2cos2x ale to bez roznicy
16 lut 21:01
huehuehue: a fakt nie zauwazylem
16 lut 21:02
MIchał: i wlasnie mam tez problem z analogiczna calka ∫x sin
2x dx
16 lut 21:03
huehuehue: to zrob inaczej u=x u'=1 v'=cos2x v=∫cos2xdx
16 lut 21:04
MIchał: to mam 1/2x2 (sinx+cosx) −1/2∫x(sinx+cosx)=1/2x2(sinx+cosx) −1/2x(sinx−cosx)
+∫sinx−cox
16 lut 21:15
MIchał: i mi guzik wychodzi
16 lut 21:15
adrian: a jak rozwiązać całka x2e2xdx
16 lut 21:20
huehuehue: skad to sie wzielo a stad ze cos2x=cos
2x−sin
2x
16 lut 21:20
huehuehue: adrian przez czesci u=x2 u'=2x e2x=v' v=1/2e2x
16 lut 21:22
adrian: Dzięki wielkie a wiecie może jak obliczyć pochodną z tego tg2(3x7+2cosx)/arcsin3√x2
16 lut 21:36
huehuehue: mój Boże
użyj reguły łańcuchowej do tej funkcji
16 lut 21:40