Granica Ciągu
KAMIL: an=n√n+3n+1n2+1
16 lut 20:19
sushi_ gg6397228:
zapisz za pomocą "U" a nie "u"
16 lut 20:24
16 lut 20:28
MQ: Podziel licznik i mianownik przez n2
16 lut 20:31
KAMIL: ale jak podzielić n
√n przez n
2 wyjdzie wg mnie ze z całego licznika zostanie zero

?
16 lut 20:33
asdf: n * √n = n1 * n1/2 = n1+1/2 = n3/2, jeżeli podzielisz przez n2 otrzymasz n3/2
− 2. Jak nie wiesz skąd te wzory to polecam otworzyc tablice maturalne (wygoglujesz), chyba
druga czy trzecia strona..
16 lut 20:55
16 lut 21:07
MQ: Nie
16 lut 21:11
KAMIL: to nie wiem juz sam nic
16 lut 21:12
MQ:
Teraz już sobie chyba poskracasz?
16 lut 21:22
KAMIL: | | 1*n | |
zostaje |
| pytam dla upewnienia co daje zero  ? |
| | 1 | |
16 lut 21:26
MQ: Źle.
| | 1 | |
W mianowniku masz 1+ |
| przecież. |
| | n2 | |
A w liczniku?
16 lut 21:30
KAMIL: | | √n | |
no a licznik mi zostaje 1* |
| |
| | n2 | |
16 lut 21:38
MQ: Nie
| | 1 | |
Trzeci człon |
| się nie redukuje −− zostaje |
| | n2 | |
| | 3n | | 3 | |
Drugi człon |
| redukuje się do |
| |
| | n2 | | n | |
Pierwszy człon:
| n√n | | n*√n | | n | | √n | | √n | | √n | | √n | |
| = |
| = |
| * |
| =1* |
| = |
| = |
| |
| n2 | | n*n | | n | | n | | n | | n | | √n*√n | |
a to się ile równa?
16 lut 21:45
16 lut 21:48
MQ: Ja pierd...

Skróć po jednym pierwiastku licznik i mianownik −− co dostaniesz
16 lut 21:50
16 lut 21:55
MQ: No wreszcie
| | 1 | | 3 | | 1 | |
Czyli w liczniku masz: |
| + |
| + |
| |
| | √n | | n | | n2 | |
| | 1 | |
W mianowniku masz 1+ |
| |
| | n2 | |
To licznik dąży do?
A mianownik dąży do?
16 lut 21:59
16 lut 22:03
MQ: Skąd ci się ta nieskończoność w liczniku wzięła
16 lut 22:06
asdf: Kamil, jak piszesz to nie rob tak "a moze tak..a moze tak", tylko rob to z głową, zobacz co ty
napisałeś:
16 lut 22:08
KAMIL: n do nieskonczonosci chyba czy zera?
16 lut 22:08
16 lut 22:08
KAMIL: | | 0 | |
aaaaaaaaaaaaaaaaaa wszystko bedzie zerem czyli bedzie |
| =0 |
| | 1 | |
16 lut 22:13
huehuehue: | | liczba | | liczba | |
podstawowe wzory na granice |
| =0 oraz |
| =∞ |
| | ∞ | | 0 | |
16 lut 22:14
MQ: No wreszcie
16 lut 22:16
KAMIL: Dziękuje
16 lut 22:22
MQ: Ja też dziękuję, że się nie zniechęciłeś.
16 lut 22:24