nie wiem jak rozwiązać to równanie po prawej str.Trzeba (x-3) * 2 - (x-3)-3x?
Dariushka: Proszę o pomoc:
Która z liczb jest rozwiązaniem równania 2(x−1)+x=x−3(2−3x)
nie wychodzi mi to
25 lip 11:14
tim: Pozbyj się nawiasów:
np. a(b + c) = ab + ac
Pousuwaj stronami.
np. a + b = b + c
a = c
I wylicz x.
25 lip 11:22
tim: Co do prawej strony masz:
x − 3 * (2 − 3x)
Rozpisujesz czerwoną część:
−3 * 2 − 3 * − 3x = ..
I podstawiasz w odp. miejsce.
25 lip 11:26
Dariushka: dzięki

wyszło
25 lip 11:40
tim: Podaj wynik

...
25 lip 11:41
Dariushka: 4/7
26 lip 12:36
Dariushka: 4/7
26 lip 12:37
Eta:
OK
26 lip 13:05