matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo PuRXUTM: Witam emotka Mam takie zadanie: Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...,41} wylosowano trzy liczby, bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo że suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą W odpowiedziach mam rozwiązanie tylko je nie rozumiem...

nawias
41
nawias
nawias
3
nawias

nawias
41
nawias
nawias
1
nawias

nawias
40
nawias
nawias
1
nawias

nawias
39
nawias
nawias
1
nawias

mam że moc Ω=
ja zapisałem że
*
*
może mi ktoś to wytłumaczyć

16 lut 19:08
Dominik:

nawias
41
nawias
nawias
3
nawias

|Ω| =
losujesz 3 liczby bez zwracania z 41, kolejnosc nie ma znaczenia. niewazne czy

wylosujesz liczby np: (2, 5, 18) czy (18, 2, 5), bo to jest to samo. dlatego kombinacja. |A| = 20 * 19 * 18 − tak mi sie wydaje, jaka jest odp?
16 lut 19:11
PuRXUTM:
 267 
odp:

ale patrz jak bez zwracania to już druga liczba będzie wybierana z 40 liczb a
 533 
trzecia z 39. Co by było jak by było ze zwracaniem
16 lut 19:14
Trivial: W Twoim modelu liczy się kolejność wyboru liczb (symbol Newtona nie pomaga ). Tak naprawdę to zapisałeś ukrytą regułę mnożenia 41*40*39. Skoro liczy się kolejność losowania liczb, to jeśli kolejne liczby oznaczymy jako: x, y, z przypadki: x+y+z, x+z+y, y+x+z, ..., z+y+x będziesz musiał rozpatrywać osobno, co raczej jest męczące. Lepiej wybrać wszystkie te liczby na raz

nawias
41
nawias
nawias
3
nawias

|Ω| =

i sprawdzić kiedy x+y+z jest liczbą parzystą, ale kolejność zapisu składników nie ma znaczenia.
16 lut 19:14
Dominik: ale nie wyciagasz ich po kolei, tylko od razu trzy. |A| zle podalem, bo nie doczytalem, sory.
16 lut 19:15
PuRXUTM: a jak by było ze zwracaniem
16 lut 19:17
Trivial: Wtedy najlepiej byłoby użyć kombinacji z powtórzeniami (losujemy wszystkie liczby na raz, mogą się powtarzać, ale kolejność nie ma znaczenia). http://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
16 lut 19:18
PuRXUTM: Dziękuje emotka Spróbuje to zapamiętać emotka
16 lut 19:20