Mam takie zadanie:
Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...,41} wylosowano trzy liczby, bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo że suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą
W odpowiedziach mam rozwiązanie tylko je nie rozumiem...
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
mam że moc Ω= | ja zapisałem że | * | * | może mi ktoś to wytłumaczyć ![]() | ||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||
|Ω| = | losujesz 3 liczby bez zwracania z 41, kolejnosc nie ma znaczenia. niewazne czy | |||||||
| 267 | ||
odp: | ale patrz jak bez zwracania to już druga liczba będzie wybierana z 40 liczb a | |
| 533 |
). Tak naprawdę to
zapisałeś ukrytą regułę mnożenia 41*40*39. Skoro liczy się kolejność losowania liczb, to jeśli
kolejne liczby oznaczymy jako: x, y, z przypadki:
x+y+z, x+z+y, y+x+z, ..., z+y+x
będziesz musiał rozpatrywać osobno, co raczej jest męczące. Lepiej wybrać wszystkie te liczby
na raz
| ||||||||
|Ω| = | ||||||||
Spróbuje to zapamiętać