f.wymierna
hehe: rozwiąż równanie:
| | |x+2| | | 2 | | 3 | |
a) |
| − |
| = − |
| |
| | x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
16 lut 18:16
hehe: ?
16 lut 22:30
krystek: Rozłóż mianownik na czynniki , ustal Dziedzinę i następnie przedziałami rozpatruj
16 lut 22:35
krystek: x2+x−2=(x−x1)(x−x2)
16 lut 22:35
hehe: to wiem, ale wychodzą mi dziwne delty w końcowych równaniach w różnych przedziałach
16 lut 22:39
krystek: Bez przesady zapisz , sprawdzę.
16 lut 22:40
hehe: x∊ (−
∞, −2>
| −(x+2) | | 2 | | 3 | |
| − |
| = − |
| |
| (x+2)(x−1) | | x+1 | | 4 | |
| −1 | | 2 | | −3 | |
| − |
| = |
| / 4(x−1)(x+1) |
| x−1 | | x+1 | | 4 | |
−4(x+1) − 8(x−1) = −3(x
2 −1)
−4x−4−8x+8+3x
2−3=0
3x
2−12x+1=0
Δ= 132
16 lut 22:52
hehe: nie wiem czy już tu mam jakiś błąd?
16 lut 22:53
krystek: masz błąd w mianowniku Ix+1I =−(x+1) w podanym przedziale
16 lut 22:59