Który zestaw parametrów opisuje ostrosłup prawidłowy czworokątny mieszczący się
Kasia: Który zestaw parametrów opisuje ostrosłup prawidłowy czworokątny mieszczący się pod stołem
(ostrosłup stoi podstawą na podłodze)?
a)objętość 1 m3,krawedż podstawy 1 m
b)objętość 0,1 m3,krawedż podstawy 1 dm
c)objętość 10 cm3,krawedż podstawy 1 cm
d)objętość 1 cm3,krawedż podstawy 1mm
Podpowiedzcie jak to zrobic, prosze...
25 lip 10:04
tim:

Kasiu, są to ostrosłupy prawidłowe czworokątne (w podstawie jest kwadrat), zatem z wzoru na
objętość ostrosłupa: V = P
p = H, powstaje nam:
Objętość = krawędź podstawy
2 * wysokość
...
| | Objętość | |
wysokość = |
| |
| | krawędź podstawy2 | |
Aby ostrosłup zmieścił się pod stołem, jego wysokość musi być MNIEJSZA od wysokości stołu (przy
równej, mogą być problemy

)...
Spróbuj obliczyć wysokości każdego z ostrosłupów.
25 lip 10:33
AS: Nie znając wysokości stołu,każdy z podanych ostrosłupa się zmieści.
Wystarczy przyjąć wysokość stołu większą lub równą największej
wysokości ostrosłupa.
25 lip 11:06
tim: Tak średnio to stół ma 1m wysokości (a nie 10 (podpunkt b))...
25 lip 11:22
AS: a − długość krawędzi , h − wysokość ostrosłupa , V − objętość ostrosłupa
h = V/a2
a) a = 1 m , V = 1 m3 , h = 1 m3/ 1 m2 = 1 m
b) a = 1 dcm , V = 0.1*1000 dcm3 = 100 dcm3
h = 100 dcm3/1 dcm2 = 100 dcm = 10 m
c) a = 1 cm , V = 1 cm3 , h = 1 cm3/1 cm2 = 1 cm
d) a = 1 mm , V = 1 cm3 = 1000 mm3 , h = 1000 mm3/1 mm2 =
1000 mm = 1 m
Przyjmując, średnią wysokość stołu równą 1 m
Zmieszczą się wszystkie ostrosłupy z wyjątkiem b)
25 lip 11:30
tim: Dokładnie. Zależnie od wysokości stołu:
h ≥ 10 a) b) c) d)
10 > h ≥ 1 a) c) d)
h < 1 c)
25 lip 11:34
AS: No Timie − będzie kłótnia miedzy nami.
W drugim przypadku c nie mieści się w podanym przedziale.
(zakładam,że wymiary przyjąłeś w metrach)
25 lip 11:46
tim: No dobra, ja już nie będę.
Namieszałem z tymi przedziałami...
25 lip 11:53
Mirek:
Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego V = a2h/3.
a) Jeśli a = h = 1 [m], to V = 1/3 [m3], a nie 1 [m3].
W pozostałych punktach podobnie.
Wysokość standartowego stołu wynosi 75 cm, proszę zmierzyć wysokość jakiegoś stołu.
25 lip 12:25
tim: No dobra, wpadłem

, myślałem cały czas o skrzynce... Ja mam 0,95 metrowy stół.
25 lip 12:28
AS: Ale chochlik narozrabiał − przyjąłem bryłę za graniastosłup.
a − długość krawędzi , h − wysokość ostrosłupa , V − objętość ostrosłupa
h = 3*V/a2
a) a = 1 m , V = 1 m3 , h = 3 m3/ 1 m2 = 3 m
b) a = 1 dcm , V = 0.1*1000 dcm3 = 100 dcm3
h = 3*100 dcm3/1 dcm2 = 300 dcm = 30 m
c) a = 1 cm , V = 1 cm3 , h = 3 cm3/1 cm2 = 3 cm
d) a = 1 mm , V = 1 cm3 = 1000 mm3 , h = 3*1000 mm3/1 mm2 =
3000 mm = 3 m
Przyjmując, średnią wysokość stołu równą 1 m zmieści się tylko c)
25 lip 12:44