Funkcja homograficzna
wajdzik: Jest podana funkcja f(x) = 2x−1/x+2 D=R/{−2}
i teraz przekształcamy wzór funkcji
f(x)=2x−1/x+2=2(x+2)−5/x+2
Wytłumaczy mi ktoś skąd wzięła się ta dwójka, piątka?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
16 lut 17:23
Mati_gg9225535:
trzeba zrobic tak zeby w liczniku pojawiło się x+2 więc przeszkadza Ci ta 2 przy x, wiec
wyciagasz ja przed nawias a w nawiasie piszesz to co masz w mianowniku, oczywiscie gdybys tak
zostawił byloby zle bo by sie nie zgadzał licznik poczatkowy z tym po przeksztalceniu. Trzeba
teraz dodac/odjac cos zeby sie zgadzalo
wiec zajmijmy sie licznikami:
na poczatku bylo 2x − 1
a teraz masz 2(x+2) = 2x + 4
jesli od 2 odejmiemy 5 to bedziemy miec 2x+4 − 5 = 2x − 1 czyli postac poczatkową, dlatego ta 5
musi tam byc
16 lut 17:51
Mati_gg9225535:
napisalem "jesli od 2 odejmiemy 5" mialem na mysli od drugiej postaci licznika − tej po
przekształceniu
16 lut 17:52
Mati_gg9225535: spróbuj sobie np to przeksztalcic tutaj

\
16 lut 17:54