geometria analityczna
pic: Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x
2+y
2−8y=4 przechodzących przez punkt A=(−2,
−1).
Na początek wyznaczyłem sobie środek okręgu i promień
S=(0,4)
r=2
√5
I dalej nie wiem co zrobić? Wydaje mi się że przyda się ten wzór:
ale nie wiem jeszcze jak dane równanie dostosować do niego.
Proszę o pomoc
Pozdr!
16 lut 17:11
Mila: Dobrze.
styczna s:
y=ax+b
−1=−2a+b⇔b=2a−1
s: y=ax+2a−1
s: ax−y+2a−1=0
Odległość punktu S od stycznej s wynosi r.
skorzystaj ze wzoru na odległość.
16 lut 17:24
pic: Nie wiem dlaczego ale nie wychodzi:
| |a*0−1*4+2a−1| | |
| = 2√5 |
| √a2+1 | |
|−5 +2a| = 2
√5(a+1)
−5 +2a = 2
√5(a+1) v −5 +2a = −2
√5(a+1)
dalej nie liczyłem bo "pierwsze a" wyszło źle...
16 lut 19:51
MQ: Pęk prostych przechodzących przez p. (−2,−1) ma wzór:
y+1=a(x+2)
Wyliczasz y, podstawiasz do równania okręgu i szukasz takiego a, dla którego istnieje tylko
jedno rozwiązanie.
Dostaniesz dwie wartości na a, które spełniają ten warunek.
16 lut 20:12
Janek191:
W mianowniku było √a2 + 1. Skąd wzięło się a + 1 ?
16 lut 20:40
pic: √a2 = a
√1 = 1
przynajmniej tak mi się wydawało
16 lut 20:47
Janek191:
To źle się wydawało !
16 lut 21:09