całka
Marta: całka z funkcji trygonometrycznych
∫sinxcosx dx
jakby ktoś mógł tak krok po kroku wyjaśnić
16 lut 17:00
Mila: | 1 | |
| ∫sin(2x)dx= licz z wzorów podstawowych |
| 2 | |
16 lut 17:08
Marta: | | 1 | |
i wyjdzie wtedy − |
| cos2x ? |
| | 4 | |
16 lut 17:15
Mila: zgadza się.
16 lut 17:19
Mila:
16 lut 17:19
Marta: dziękuje!

a mam jeszcze pytanie co do przykładu
∫sin
2xcos
3xdx
od czego tu zacząć?
16 lut 17:21
odtego:
sinx = t, cos2x = 1 − t2
16 lut 17:52
Mila: ∫(sin2x *cos2x*cosx)dx=
=∫sin2x*(1−sin2x)*cosxdx= [sinx=t; cosx dx=dt]
=∫(t2*(1−t2)dt =∫(t2−t4)dt= wzory podstawowe
16 lut 17:55