Justyna: Nie umiem tego uprościć czyli wyliczyć b. -√3(3)+b=√3
8 wrz 20:50
Jakub: 3.(3) = 3,3333... czyli 3 i 1/3 czyli 10/3
√10
-√3,(3) = - -------
√3
Podstaw to do równania, a następnie obustronnie pomnóż przez √3. Dalej już powinno być
łatwo.
8 wrz 21:37
Kasia: wystarczy przerzucić -3√3 na drugą stronę równania, zmieniając znak na + (zawsze tak się
postępuje) w ten sposób
mamy równanie -√3(3)+b=√3
przerzucając -3√3 dalej jest
b= √3+3√3
b=4√3
koniec
9 wrz 08:35
Dariusz: Kasiu wybacz, ale skad to sie wzielo:
b= √3+3√3 ? Masz √3(3) , to chyba nie jest rowne 3 √3?
9 wrz 16:12
Kasia: coś mi się pokopało zadanie

rzeczywiście... żle zobaczyłam - przegapiłam ten okres 3

sorki
9 wrz 17:15