matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Marta:
całka z funkcji trygonometrycznych ∫sinxcosx dx jakby ktoś mógł tak krok po kroku wyjaśnić
16 lut 17:00
irena_1:
1
1
sinx cosx =
*2sinx cosx=
sin2x
2
2
1
1
∫sinx cosx dx=∫
sin2x dx=
∫sin2x dx=***
2
2
2x=t 2dx=dt
1
dx=
dt
2
1
1
1
1
***=
∫sint*
t=
(−cost)+C=−
cos2x +C
2
2
4
4
16 lut 18:17
Trivial:
1
Albo od razu: ∫sinxcosxdx =
sin
2
x + c.
2
16 lut 18:31