indukcja mat.
lolo: Metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n:
liczba 10n + 4n − 2 jest podzielna przez 3
Wszystko ok, wiem jak się za to zabrać problem w przekształceniu z dowodu, a mianowicie:
10k+1 + 4k+1 − 2 = .....
żeby dojść do czegoś sensownego, proszę o pomoc
16 lut 16:38
PW: 10k+1+4k+1 = 10.10k+4.4k = 610k + 4(10k+4k) = 610k + 3(10k+4k)+
(10k+4k)
10k+1+4k+1−2 = 610k + 3(10k+4k)+ (10k+4k)−2
Pierwsze dwa składniki sa podzielne przez 3 (co jest oczywiste), a dwa ostatnie na mocy
załozenia indukcyjnego.
16 lut 17:47