rozwiązania należące do przedziału (0;2)
QWERTY: Wyznacz te wartości parametru k , dla których równanie (k + 1)x2− 2x + k − 1 = 0 ma dwa różne
rozwiązania należące do przedziału (0;2)
Prosze o pomoc.
16 lut 16:22
QWERTY:
16 lut 16:30
Mila:

1) k+1=0⇔k=−1
mamy wtedy równanie:
−2x−2=0 ;x=−1 jedno rozwiązanie,
k=−1 nie spełnia warunków zadania
2) k+1≠0⇔k≠−1 mamy rownanie kwadratowe
Δ>0 i x
1,x
2∊(0;2)
Δ=8−4k
2
Δ>0⇔k∊(−
√2;
√2)
Aby x
1,x
2∊(0;2) musi być spełniony warunek:
x
w∊(0;2) i f(0)>0 i f(2)>0 dla a=k+1>0⇔dla k>−1 (parabola do góry skierowana)
lub f(0)<0 i f(2)<0 dla a=k+1<0
Badamy kiedy x
w∊(0;2)
spróbuj coś policzyc, będą trudności to pomoe.
16 lut 18:17
QWERTY: ok już zrobiłem , dziękuję bardzo Mila
16 lut 18:23
Mila:
16 lut 18:39