rozkład normalny
Michał: W dużej populacji mężczyzn wzrost ma rozkład normalny o średniej wartości 170 cm i odchyleniu
standardowym 5 cm. Jaki procent populacji odpowiada przedziałowi
1) od 170 cm do 190 cm
2)poniżej 160 cm
3) powyżej 200 cm?
1.
P(170<X<190)=P(170−170/5)<Xst<p({5−170/5)=f(4)−f(0)=f(4)
2.
P(X<160)=P(160−170/5)=F(−2)=1− F(2)
3.
P(X>200)=P(200−170/5)=F(6)
24 lip 19:36
Michał: Czy to zadanie jest dobrze zrobione?
24 lip 19:36
IdaSz: Każdą zmienną losową normalną możemy wyrazić poprzez zm. losową normalną standardową, tzn.
| | Y−170 | |
jeśli Y~N(170,25), to X= |
| ~N(0,1) |
| | 5 | |
a) P(170<Y<190)=P(0<X<4)= Φ(4) − Φ(0)= Φ(4) ≈ 0,4999 ....prawie 50% populacji mieści się w
podanym przedziale wzrostu.
b) P(Y<160)= P (X< −2)= 0,5 − Φ(2) = 0,5 − 0,4772 = 0,0228 , a więc 2% populacji ma wzrost
poniżej 160 cm
c) P(Y>200)= P(X>6)= 0,5 − Φ(6) ≈ 0,5 − 0,4999 = 0,0001 prawie 0% populacji ma wzrost powyżej
200 cm
3 sie 22:20
Bogdan:
Ida to imię, prawda?
3 sie 23:27
IdaSz: do Bogdan :Tak
4 sie 20:27
Bogdan:
4 sie 21:56
anette: Japońskie biura podróży odkryły ostatnio piękno Jamajki i organizują dla dużych grup
Japończyków,
wśród nich dla nowożeńców, wakacje na tej wyspie. Średnio japoński turysta płaci za tygodniową
wycieczkę na wyspę 2700$, wliczając w to koszt biletu lotniczego. Załóżmy, że pełny koszt
wycieczki
ma rozkład normalny o podanej wartości średniej, przy odchyleniu standardowym 150$.
Jaką większą od średniej sumę płaci za spędzenie wakacji na Jamajce tylko 5% Japończyków?
Jaka suma wystarcza do spędzenia tam wakacji 95% Japończyków?
15 paź 20:02
15 paź 22:54