zadania
zadanie: wykaz ze liczba √2+√3+√5 jest liczba niewymierna
16 lut 16:16
zadanie: ?
16 lut 16:37
Jack:
można np. przez konstrukcję pewnego wielomianu i z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu o
współ. całkowitych.
17 lut 00:57
zadanie: tzn? a nie ma innego sposobu
17 lut 15:55
PW: A nie chcesz spróbować tego co podpowiada Jack?
Zaczniemy razem.
W(x)=x2−2
jest wielomianem, którego jednym z pierwiastków jest √2. Po przesunięciu wykresu o wektor
[√3,0] otrzymamy wielomian, którego pierwiastkiem jest (√2+√3). Wielomian ten to
W(x−√3)=(x−√3)2−2 = x2−2√3x+3−2=(x2+1)−2√3x
Aby otrzymać wielomian o współczynnikach całkowitych wystarczy pomnożyć ten wielomian przez
(x2+1)+2√3x.
[(x2+1)−2√3x][(x2+1)+2√3x] = (x2+1)2−(2√3x)2=x4+2x2+1−12x2=x4−10x2+1
Mamy więc wielomian
G(x) = x4−10x2+1,
o współczynnikach całkowitych. którego pierwiastkiem jest (√2+√3).
Tak jak pisał Jack patrząc na wielomian G można bez trudu udowodnić niewymierność liczby
(√2+√3) − wiemy, że jest ona pierwiastkiem wielomianu G, a z drugiej strony wiemy, że
jedynymi pierwiastkami wymiernymi mogłyby być tylko podzielniki wyrazu wolnego 1. Liczba
(√2+√3) jest większa od 1, a wiec nie jest wymierna.
Kontynuując ten sposób (przesuwając wykres wielomianu G o wektor [√5,0] uzyskamy wielomian,
którego pierwiastkiem jest (√2+√3+√5). Wykonać jeszcze sztuczkę z mnożeniem zapewniającą
uzyskanie wielomianu o współczynnikach całkowitych i dowód niewymierności gotowy, bo wyraz
wolny tego wielomianu będzie równy 16, a więc liczba (√2+√3+√5), która nie jest żadnym z
podzielników 16, nie może być wymierna.
Nie podaję tego ostatniego wielomianu, żebyś mógł sam go odkryć, ale warto to zrobić
samodzielnie, jeśli nie jesteś "pierwszakiem" i znasz teorię wielomianów (tw. Bézouta).
Nareszcie coś niebanalnego.
17 lut 22:12
PW: A, żeby nie było komentarzy, że to jakieś popisy i nie chcemy pomóc.
Można tradycyjnie − nie wprost. Gdyby istniała liczba wymierna w, taka że
√2+√3+√5=w,
czyli
√2+√3=w−√5,
to po podniesieniu do kwadratu można uzyskać
2(w√5−√6)=w2,
skąd po ponownym podniesieniu do kwadratu wynikałaby wymierność liczby √30, co nie jest
prawdą.
Tę niewymierność √30 wypadałoby udowodnić osobno, też metodą nie wprost.
17 lut 22:28
Eta:
17 lut 22:31
PW: Witaj, Eta. Powiało wielką matematyką − liczby algebraiczne, wielomiany minimalne, aż
zajrzałem z sentymentu do wielkiego dzieła Zdzisława Opiala.
17 lut 22:50