matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
....
netka:
dany jest ostroslup prawidlowy czworokatny o v=48cm, sciana boczna jest nachylona do podstawy
4
pod takim katem α ze tgα=
. wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa
3
16 lut 16:10
dero2005:
a
2
*h
= 48
3
h
4
= tg α =
a
2
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− po rozwiązaniu ukladu h = 4 a = 6 h
s
=
√
h
2
+ (
a
2
)
2
= 5 P
b
= 2a*h
s
= 60
16 lut 18:18