Trivial:
| | 1 | |
Podstawiamy x = |
| i mamy: |
| | y | |
Ale jednocześnie musi zachodzić nierówność pierwsza zatem:
Załóżmy x > 0. Podstawiamy x = e
u → u = lnx.
f(e
u) = f(e
−u)
φ(u) = φ(−u) gdzie φ(u) = f(e
u)
Zatem φ jest dowolną funkcją parzystą. Wracamy do x i mamy:
f(x) = φ(lnx)
Dla x < 0 dokonujemy podstawienia x = −e
u → u = ln(−x). Analogiczny proces prowadzi do:
f(x) = ψ(ln(−x))
gdzie ψ − dowolna funkcja parzysta.
Zatem rozwiązaniem jest:
| | ⎧ | φ(lnx), x > 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | ψ(ln(−x)), x < 0 | |
gdzie φ, ψ − dowolne funkcje parzyste.
Sprawdzenie na konkretnym przykładzie.
Weźmy np. φ(u) = cos(u) oraz ψ(u) = u
2−1. Prowadzi to do:
| | ⎧ | cos(lnx), x > 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (ln(−x))2−1, x < 0 | |
| | 1 | |
Kolorem czerwonym narysowana została funkcja f(x), a następnie kolorem niebieskim f( |
| ). |
| | x | |
Jak widać na rysunku pokrywają się dokładnie.