wyznacz promien kuli wpisanej w stozek
wuPiotrek: Witam!
Mam takie zadanko:
Pole podstawy stożka jest trzy razy mniejsze od pola jego powierzchni bocznej. Wykaz, ze
promień kuli wpisanej w ten stożek jest równy R=
r√22
Wychodzi mi, że L(tworząca) = 3r. Z podobieństw trójkąta wyliczam, że R=r
√2 i nie jest to
zgodne z odpowiedzią.
Mógłby mi ktos pomoc? Z góry dzięki
16 lut 15:25
PW: Co to znaczy "z podobieństw trójkąta"? Takie zwierzę nie istnieje.
| | 1 | |
Z przekroju osiowego widzimy, że cosα= |
| , α oznacza kąt między podstawą a ramieniem |
| | 3 | |
trójkąta będącego przekrojem.
| | R | | α | |
A my mamy obliczyć R, np. ze związku |
| =tg |
| |
| | r | | 2 | |
16 lut 16:02
wuPiotrek: Dobra dzieki, obliczyłem to sobie wykorzystujac cechy podobienstw trojkątów, wcześniej robiłem
cały czas głupi błąd rachunkowy, teraz wyszło git ale i tak dzięki za pomoc.
16 lut 16:14