Rozwiąż granicę
Olu:
To jest e do 3x i potem −1(nie do potęgi) . Nie umiem inaczej zapisać i dziwnie to wygląda.
16 lut 15:22
16 lut 16:33
Olu: tak
16 lut 16:34
asdf: | | x | | 3x | |
* |
| * |
| się poskraca i wyjdzie chyba 2/3, ale lepiej sprawdź  |
| | x | | 3x | |
16 lut 16:37
asdf: | | x | | 3x | |
* |
| * |
| , sie poskraca i wyjdzie chyba 2/3, ale lepiej sprawdź. |
| | x | | 3x | |
16 lut 16:37
Mila: Licz podstawiając 0 , nie ma symbolu nieoznaczonego
| | 2*0 | |
granica =0 [ |
| =0] |
| | e(−1) | |
16 lut 17:06
huehuehue: ale −1 nie jest w potedze g=2/3 jak napisal asdf
16 lut 17:15
Mila: 3x−1 jest w wykładniku, tak potwierdziła Ola, 16:34.
16 lut 17:40
huehuehue: w 1 poscie napisala "3x i potem −1(nie do potęgi)" wiec tym sie kierowalem
16 lut 17:45
Mila: No to poczekajmy, na pytania.
16 lut 17:56
huehuehue: mysle ze sie nie doczekamy
16 lut 17:57
Lila: Można zastosować regułę de l'hospitala, wtedy lim x→0 2sinx/e3x −1 = lim x→0 2cosx/3e3x
czyli 2/3
16 lut 19:27