Cześć !
Zacząłem robić to zadanko i utknąłem w pewnym punkcie. Nie jestem pewien czy nie popełniłem
gdzieś jakiegoś błędu ani jak się ruszyć dalej. Widzi ktoś może mój błąd albo ma jakiś pomysł
co dalej?
| h2sin(α+β) | ||
Uzasadnij wzór na pole trójkąta P = | , gdzie α i β są miarami kątów | |
| 2sinαsinβ |
| h | h | |||
tgα = | => |AD| = | |||
| |AD| | tgα |
| h2 | ||
PI= | ||
| tgα |
| h | h | |||
tgβ = | => |DB| = | |||
| |DB| | tgβ |
| h2 | ||
PII= | ||
| tgβ |
| h2 | h2 | h2(tgα+tgβ) | ||||
PABC= | + | = | = | |||
| tgα | tgβ | tgαtgβ |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||
|
| |||||||||||
= | = | ||||||||||
|
| h2sin(α+β) | ||
= | <= i nie mam pojęcia jak przekształcić mianownik | |
| sin2αsin2β |
| 1 | ||
już widzę − na samiutkim początku mi | zjadło we wzorach na pole trójkąta | |
| 2 |
II sposób
W ΔADC:
| h | h | |||
sinα= | ⇔b= | |||
| b | sinα |
| h | h | |||
sinβ= | ⇔a= | |||
| a | sinβ |
| 1 | ||
PΔABC= | a*b*siny⇔ | |
| 2 |
| 1 | h | h | ||||
PΔABC= | * | * | *sin(180−(α+β)) | |||
| 2 | sinβ | sinα |
| h2sin(α+β) | ||
PΔABC= | ||
| 2sinα sinβ |