matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Gamp:
Witam. Mam problem z rozwiązaniem takiego przykładu granicy ciągu: (
n
n+2
)
n−2
n
n
n
2
wg mojego rozwiązania =
−
=
(n+2)
n
(n+2)
2
n
n
(n+2)
2
−n
2
(n+2)
n
(n+2)
n
(n+2)
2
czy to jest dobrze? jeśli tak to co z tym zrobić dalej?
16 lut 14:40
huehuehue:
nie bede juz pisal lim jesli n−−−>
∞
to
n
n+2−2
−2
(
)
n−2
=[(
)
n+2
]
n−2
n+2
=(1+
)
n+2
=e
−2
n+2
n+2
n+2
16 lut 15:08