Wzór rekurencyjny
xse: Dany jest ciąg an= −2n2−n. Wyznacz wzór rekurencyjny tego ciągu.
Wiem, że aby otrzymać wzór rekurencyjny trzeba znać jaki to jest ciąg, później można to
otrzymac za pomocą:
a1 = ?
an+1 = an +r
Ale wyrazy tego ciągu to:
a1 = −3
a2 = −10
a3 = −21
a4 = −36
Wiec nie jest to ani geometryczny ani arytmetyczny..? Ehh, gdzie ja mam błąd..?
16 lut 13:33
PuRXUTM: może to coś pomoże że róźnica wynosi między 1 a 2 −7 2 a 3 −11 3 a 4 −15 więc rośnie za
każdym razem o −4
an=an−1+ −7 + (n−2)(−4)
chyba powinno działać... ale nie jestem pewien
16 lut 13:43
xse: Hmm, nie wiem czy to o to dokładnie chodzi.. Jaki Waszym zdaniem powinien wyglądać ten wzór
rekurencyjny?
16 lut 13:49
Trivial: Można zawsze sztucznie wyznaczyć.

Policzyć a
n+1−a
n = ...
Potem przenieść na drugą stronę i mamy:
a
n+1 = a
n + ...
16 lut 15:22
Trivial:
Wynik jest:
an+1 = an − 4n − 3.
16 lut 15:28
Trivial:
Można potem jeszcze poszaleć i policzyć różnicę ponownie
an+2−an+1 = [an+1−an] − [4(n+1) − 4n] − [3 − 3]
Skąd mamy:
an+2 = 2an+1 − an − 4.
Czyli...
a0 = 0
a1 = −3
an+2 = 2an+1 − an − 4.
Sprawdźmy dalej.
a2 = 2*(−3) − 0 − 4 = −10
a3 = 2*(−10) + 3 − 4 = −21
a4 = 2*(−21) + 10 − 4 = −36
...
16 lut 15:40