funkcje wymierne
Kipic: z podanego rownania wyznacz y jako funkcje x. Podaj dziedzine i zbior wartosci tej funkcji
.Wymien wszytskie pary liczb całkowitych (x;y) ktore spelniaja dane rownanie :
xy + y − 6 =0
niemam pojecia jak to zrobic prosze o wskazowki
16 lut 13:27
lolopopo: xy+y=6
y(x+1)=6
y=...
+ założenie przy dzieleniu, a to automatycznie wyznaczy ci dziedzine
16 lut 13:29
Kipic: ne ogarniam dalej
16 lut 13:39
lolopopo: Czego nie wiesz jak podzielić, wyłączyć przed nawias czy jak? A może nie wiesz przez jaką
liczbę nie można dzielić?
16 lut 13:45
krystek: a wylicz y gdy 6y=7
16 lut 13:46
Kipic: juz zajazylem dzieki
16 lut 14:42
Kipic: a jakis dobry sposob na wymienienie wszytskich par licbz calkowitych jest ?
16 lut 14:51
Mila:
To jest prosty, dobry sposób. Na studiach poznasz inny, nie wiem, czy przypadnie Ci do gustu.
1) x+1=1 ⇔x=0 to y =6
lub
2) x+1=−1⇔x=−2 to y=−6
lub
3) x+1=2⇔x=1 to y=3
dokończ
16 lut 15:22
Kipic: no myslalem ze jakos syzbciej mozna niz tym sposobe ale widac ze ten najlepszy
16 lut 15:35
Mila:

Możesz narysować wykres
| | 6 | |
y= |
| , odczytać współrzędne punktów kratowych, ale jest ryzyko, że nie wszystkie. |
| | x+1 | |
16 lut 15:47