Krzysiek : Pierwsza rzecz to co to jest sinus kata ? . jest to stosunek przyprostokatnej lezacej naprzeciw
| | 1 | |
tego kata do przeciwprostokatnej. To jesli masz sinα= |
| to ile rowny jest odcinek ac. No |
| | 3 | |
? dobrze myslisz Odcinek ac =3 bo ac to przeciwprostokatna w tym trojkacie
Teraz czy bok bc napewno =2 jesli to jest przyprostokatna lezaca naprzeciw tego kata ?. WEdlug
| | 1 | |
mnie nie bo masz przeciez napisane ze sin α= |
| . Czyli powiniem miec jaka dlugosc ? Tez |
| | 3 | |
dobrze myslisz . Dlugosc 1 . czyli bc=1
Teraz z tweiedzenia pitagorasa oblicz dlugosc boku ab (bo to trojkat prostokatny ) i dodaj te 3
dlugosci do siebie i masz obwod policzony.