matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi arytmetyczne
Gossia:
Pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego wynosi 8 a suma szesciu poczatkowych wyrazow tego ciagu wynosi 28. Oblicz roznice tego ciagu.
16 lut 12:51
irena_1:
a
1
=8 a
6
=8+5r
8+8+5r
S
6
=
*6=28
2
(16+5r)*3=28 48+15r=28 15r=−20
4
r=−
3
16 lut 18:53