zbadaj liczbe rozwiazan ukladu w zaleznosci od parametru m
daro: siema,nie mam pojecia o co w tym chodzi ,czy ktos jest mi w stanie pomoc to rozwiazac


mx + 2y =1
8x=my = −2
22 lip 20:17
tim: Popraw drugie równanie
22 lip 20:19
daro: 8x + my = −2
22 lip 20:21
tim: Ok. Ja próbuję.
22 lip 20:23
daro: dzieki za checi
22 lip 20:24
Eta: 
ja już mam analizę rozwiązalności tego układu
22 lip 20:26
tim: Takie zadania rozwiązuje się metodą wyznaczników.
WARUNKI:
W ≠ 0 −− jedno rozwiązanie.
W = 0, W
x = 0, W
y = 0 −− nieskończenie wiele rozwiązań.
W = 0, W
x ≠ 0 lub W = 0, W
y ≠ 0 −− brak rozwiązań.
Wyznacznik główny (W):
mx + 2y = 1
8x + my = −2
| m 2 |
W = | | = m
2 − 16
| 8 m |
dla W ≠ 0, układ równań ma jedno rozwiązanie, a więc:
m
2 − 16 ≠ 0
(m − 4)(m + 4) ≠ 0
m ≠ 4 m ≠ − 4
Dla m ∊ R \ {4, −4} układ równań ma jedno rozwiązanie.
dla W = 0, W
x = 0, W
y = 0 układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, a więc:
m
2 − 16 = 0
(m − 4)(m + 4) = 0
m = 4 m = − 4
| 1 2 |
W
x = | | = m + 4
| −2 m |
m + 4 = 0
m = −4
| m 1 |
W
y = | | = −2m − 8
| 8 −2 |
−2m − 8 = 0
2m = −8
m = −4
Dla m = −4 układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań.
dla W = 0, W
x ≠ 0 lub W = 0, W
y ≠ 0 układ nie ma rozwiązań.
m
2 − 16 = 0
(m − 4)(m + 4) = 0
m = 4 m = − 4
| 1 2 |
W
x = | | = m + 4
| −2 m |
m + 4 ≠ 0
m ≠ −4
| m 1 |
W
y = | | = −2m − 8
| 8 −2 |
−2m − 8 ≠ 0
2m ≠ −8
m ≠ −4
Dla m = 4 układ równań nie ma rozwiązań.
| | Wx | | m + 4 | |
x = |
| = |
| |
| | W | | (m + 4)(m − 4) | |
| | Wy | | −2(m + 4) | |
y = |
| = |
| |
| | W | | (m + 4)(m − 4) | |
Podsumowując:
[[Odp

]
Dla m ∊ R \ {4, −4} układ równań ma jedno rozwiązanie.
Dla m = −4 układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Dla m = 4 układ równań nie ma rozwiązań.
22 lip 20:36
Bogdan:
Nie ma Timie do czego się przyczepić w Twoim rozwiązaniu. A jak inaczej można rozwiązać to
zadanie?
22 lip 20:53
tim: Graficznie?
22 lip 20:58
Bogdan:
Nie graficznie.
22 lip 21:13
Bogdan:
Zapisujemy równania w postaci równań kierunkowych prostych:
| | m | | 1 | | m | | 1 | |
1. mx + 2y = 1 ⇒ y = − |
| x + |
| , a1 = − |
| , b1 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
2. 8x + my = −2 ⇒ y = − |
| x − |
| , a2 = − |
| , b2 = − |
| |
| | m | | m | | m | | m | |
a) Układ równań jest oznaczony, czyli ma 1 rozwiązanie ⇔ a
1 ≠ a
2 ⇒
| | m | | 8 | |
⇒ − |
| ≠ − |
| ⇒ m2 ≠ 16 ⇒ m ≠ − 4 i m ≠ 4. |
| | 2 | | m | |
b) Układ równań jest nieoznaczony, czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań ⇔
| | m | | 8 | | 1 | | 2 | |
⇔ a1 = a2 i b1 = b2 ⇒ − |
| = − |
| i |
| = − |
| ⇒ |
| | 2 | | m | | 2 | | m | |
⇒ m
2 = 16 i m = −4 ⇒ (m = − 4 lub m = 4) i m = −4 ⇒ m = −4
c) Układ równań jest sprzeczny, czyli nie ma rozwiązań ⇔ a
1 = a
2 i b
1 ≠ b
2 ⇒
| | m | | 8 | | 1 | | 2 | |
⇒ − |
| = − |
| i |
| ≠ − |
| ⇒ m2 = 16 i m ≠ −4 ⇒ |
| | 2 | | m | | 2 | | m | |
⇒ (m = − 4 lub m = 4) i m ≠ −4 ⇒ m = 4
Można więc i tak, chociaż osobiście preferuję metodę z wyznacznikami.
22 lip 21:32
lysy: zbadaj liczbe rozwiazan ukladu w zaleznosci od parametru m
7 gru 09:22
5-latek: Kolego. W czym problem .
masz wyzej napisane jak sie robi takie zadania
7 gru 09:25
lysy: dobra już zrobiłem nie musisz mi już pomagać ale dzięki za chęci
7 gru 09:56
5-latek: No to serdecznie gratuluje jesli zrobiles sam

widzisz jakie to proste .
7 gru 10:05
lysy: pytanie teraz brzmi czy dobrze o to jest pytanie
7 gru 10:12
5-latek: No to ile wynosi wyznacznik W licz tu
7 gru 10:17
A: |x+3|+|x+9|=m
15 gru 18:28
ferdus: Zapisz dowolna sume calkowa funkcji lnx,dzielac przedzial <1,5> na cztery rowne czesci.
pomozecie bo nie kumam wgl tego zadania

dzieki z gory
17 lut 11:33
rolero:
mx+y=3
2mx−my=6
jak to zrobic?
15 wrz 16:50