CIĄĄĄĄĄGI
Ann: Ile wyrazow ciagu (a
n) jest mniejszych od 89 jesli n−ty wyraz tego ciagu jest rowny 4n − 5.
Jakas pomoc

?
22 lip 16:23
Bogdan:
Ułóż i rozwiąż nierówność
22 lip 16:25
idasz: an=4n−5 < 89
{n<23,5 ∪ n∊N} ⇒ n<23
Odp. n<23
3 sie 16:01
AROB: Do Idasz:
Jeśli rozwiązaniem nierówności są liczby naturalne n < 23,5 , to w odpowiedzi trzeba podać
ilość żądanych wyrazów ciągu, czyli n = 23 .
Zgadzasz się?
3 sie 18:06
Bogdan:
Ponadto co stwierdził AROB dodam, że znak
∪ oznacza sumę zbiorów, wobec tego
jeśli n<23,5 lub n∊N, to n∊N, a nie n < 23.
Powinno być: n<23,5 i n∊N.
Odp.: Mniejszych od 89 są 23 wyrazy ciągi (a
n).
3 sie 18:30
IdaSz: do AROB: To już poprawniej byłoby napisać (a
n), gdzie n∊N ∧ n∊<1,23>. Zgadzam się, ze 23
wyrazy spełniają nierówność a
n<89. Pytanie jednak, które to wyrazy? Z n=23 kojarzy się a
23
i to "ostatni" wyraz spełniający nierówność a
n<89. Samo n=23 wyrazy ciągu nic nie mówią, bo
mogłabym wziąć zbiór wyrazów {a
n} o liczebności 23 np. { a
1;a
2;a
4;a
8;...;a
222} i to
nie wskazywałoby na poprawność odpowiedzi. Ale fakt, rozwiązanie powinno być następujące:
{n≤23 ⋀ n∊N}. Dzięki za poprawkę
3 sie 18:55
Bogdan:
4n − 5 < 89 i n∊N
+
| | 1 | |
n < 23 |
| i n∊N+ ⇒ n = 1, 2, 3, ... , 23. |
| | 2 | |
"Zgadzam się, że 23 wyrazy spełniają nierówność a
n < 89. Pytanie jednak, które to wyrazy?".
Odpowiedź jest oczywista, wszystkie 23, a więc a
1, a
2, ... , a
23.
3 sie 19:19
IdaSz: do Bogdan: Dziękuję Bogdan za tą wnikliwość
3 sie 19:43