Funkcja wymierna
Kipic: Dla jakich wartosci parametru m rownanie mx
2 − 2(m−2)x + m − 2= 0 ma 2 rozne pierwiastki
ujemne
czyli robie tak
a≠0 ⇒ m≠0
Δ>0
x
1x
2>0
x
1 + x
2 <0
Kurde wyliczam z delty wychodzi ze m∊(−∞;1)u(2;+∞)
potem 2 kolejne zalozenia daja to samo czyli : x
1x
2>0 x
1 + x
2 <0
daja m∊(−∞;0)u(2;+∞)
| | 2 | |
kurde a w odpowiedziahc jak zwykle co innego czyli w odpowiedziach jest : m∊(− |
| ;0) |
| | 3 | |
co robie zle zalozenia czy przy funkcji wymiernej nie mozna tak robic prosze o podpowiedz
16 lut 10:53
krystek: Zapisz sprawdzę!
16 lut 11:36
Kipic: to wiec robie tak :
Δ=[−2(m−2)]
2 + 4(m)(m−2)
Δ=4m
2−16m+16 +4m
2 − 8m
Δ=8m
2 − 24m+24
Δ=m
2 − 3m + 2
Δ>0
m
2 − 3m + 2>0
√Δ=1
m
1 = 1 m
2 = 2
m∊(−∞;1)u(2;+∞)
x
1+x
2 <0
(−2m+4)(m)>0
m=2 i m=0
m∊(−∞;1)u(2;+∞)
x
1x
2>0
m(m−2)>0
m=2 i m =0
m∊(−∞;1)u(2;+∞)
no i kurde tak robie i mi nie wychodzi
16 lut 12:12
Dziabong: Wzór na deltę to b2−4ac.
16 lut 12:15
krystek: Δ policz dobrze b2−4ac
16 lut 12:19
Dziabong: Jeszcze wydaję mi się, że przy założeniu x1+x2 < 0 powinno być m∊ (0,2), ale to i tak nic nie
zmienia
16 lut 12:20
krystek: @Dziabong masz rację!
16 lut 12:30
Kipic: a tak pomylilemsie przy delcie

ale z x
1 +x
2 <0 przeciez przy usuwaniu − czyli tak jakby
przy dzieleniu przez (−1) zmienia sie znak
16 lut 12:46
Dziabong: −b/a < 0
We wzorze masz już −2(m−2) więc
−(−2(m−2)) = 2(m−2)
czyli 2(m−2)/m <0
2m(m−2)<0
I tutaj parabola skierowana ramionami do góry, więc przedział m∊ (0,2)
16 lut 12:50
Dziabong: Tutaj nie dzielisz nic przez −1, tylko po prostu masz dwa minusy czyli zmienia się na plus.
16 lut 12:54
Kipic: racja

teraz sie wyjasnilo
16 lut 12:55
aga: Dla jakich wartosci parametru m suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania jest równa
6?
b)x2−6(m−3)x+m−3=0
12 mar 22:54