Przepis na kwas chlebowy
Przemo: Dwa poniższe przykłady są równaniami których wynik nie chce zgodzić się z podręcznikiem. Być
może to mój błąd, ale mi się wydaje, że rozwiązuję prawidłowo.
a) x
3+4x=−5x
2
moja odp.: x=0 lub x=
−4−√192 x=
−4+√192
b)x
3−3x
2−4x+12=0
moja odp.: x=3
Napiszcie jakie wam wyniki wyszły. Jeżeli inne to jak do nich doszliście

Nie wykluczam, że to
moze błąd w podręczniku być.
22 lip 16:17
Bogdan:
a) x3 + 5x2 + 4x = 0
x(x2 + 5x + 4) = 0, dokończ korzystając z Δ.
b) x2(x − 3) − 4(x − 3) = 0
(x − 3)(x2 − 4) = 0, dokończ korzystając z wzoru skróconego mnożenia
22 lip 16:23
Przemo: Już wszytko jasne. Dziękuję.
22 lip 16:33