Dowodzenie
Novoel: Prosta przechodząca przez wierzchołek A równoległoboku przecina jego przekątną BD w punkcie E,
bok BC w punkcie F i prostą DC w punkcie G. Udowodnij, że |EA|2=|EF|*|EG|
16 lut 10:37
irena_1: Oznaczyłam:
|AE|=e
|EF|=f
|FG|=g
|AB|=|CD|=a
|CG|=c
Trójkąty ABF i FGC są podobne
Trójkąty ABE i EGD są podobne
Z pierwszej zależności
Wstawiam do drugiej:
| e | | (f+g)(e+f) | |
| = |
| |
| a | | a(e+f)+ag | |
e(e+f+g)=(f+g)(e+f)
e
2+ef+eg=ef+f
2+eg+fg
e
2=f
2+fg
e
2=f(f+g)
|AE|
2=|EF|*|EG|
16 lut 11:11