funkcja wymierna
Kipic: mam problem z takim zadaniem
Podaj przyklad funkcji homografiznej , ktorej wykres ma ten sam srodek symetrii , co hiperbola
o rownaniu podanym nizej , ale nie ma z nia punktow wspolnych.
2x +3
y=
x−1
Prosze o wskzowke co tutaj trzeba policzyc bo za bardzo nie wiem co robic
16 lut 10:06
pigor: ... np. tak: ponieważ :
2x+3
2x−2+5
2(x−1)+5
5
y=
=
=
= 2+
, to każda hiperbola
x−1
x−1
x−1
x−1
a
o równaniu y=2+
ia≠5spełnia warunki zadania . ...
x−1
16 lut 10:47
Kipic: dziekuje teraz wszytsko jest jasne
16 lut 10:53
pigor: .. oczywiście ... dołóż jeszcze warunek i a≠0 , przepraszam