Funkcja liniowa.
marta77: Punkt P= ( −214 ,4) należy do wykresu funkcji liniowej f, a miejscem zerowym tej funkcji
jest liczba 112
Sprawdź, czy punkt K= (714 , −534) należy do wykresu funkcji f.
16 lut 10:05
Kipic: wzor fukncji liniowej to y=ax + b
czyli zapisujesz uklad rownan :
rozwiazujesz uklad rownan wyl;iczasz a i b
i potem podstawiSZ TEN PUNKT K jesli bedzie 0 = 0 to nalezy on do tego wykresu
16 lut 10:09
marta77: Ale nie wiem jak.
16 lut 10:12
Kipic: czyli tak :
mamy uklad rownań :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odejmujemy
| | 1 | | 1 | |
4−0 = −2 |
| a − 1 |
| a b − b |
| | 4 | | 2 | |
czyli
podstawiamy a
czyli mamy wzor funkcji liniowej :
teraz podstawiamy :
z punktu K x p[od rownanie jesli wyjdzie takie y jakie ejst podane to ten punkt nalezy to tego
wykresu
| | 16 | | 1 | | 48 | |
y= − |
| * 7 |
| + |
| |
| | 15 | | 4 | | 30 | |
czyli nie nalezy
16 lut 10:36