całka
m: ∫exsinx dx
16 lut 09:49
Roman: Przez czesci
16 lut 09:50
m: tak tylko jak robie to przez czesci to nic nie chce mi sie zredukowac
16 lut 09:55
huehuehue: pokaz jak robisz
16 lut 09:59
m: u=sinx v'=e
x
u'=cosx v=e
x = e
x*sinx −∫e
xcosx no i za bardzo mi sie nic nie skraca
moge robic dalej przez czesci ale jaoks nic mi sie nie redukuje
16 lut 10:02
huehuehue: no to zrob jeszcze raz przez czesci
16 lut 10:03
m: no to mi wyjdzie ex sinx− ex cosx − ∫esinx i tak mozna w kolko....
16 lut 10:07
m: ∫ex sinx dx *
16 lut 10:07
huehuehue: czyli ∫exsinxdx= exsinx − excosx − ∫exsinxdx
Teraz przenies calke na lewa strone bedziesz mial 2∫exsinxdx, czyli bedziesz musial podzielic
wszystko na dwa i dostaniesz swoj wynik calki
16 lut 10:10
m: aa faktycznie Dzieki wielkie !
16 lut 10:12