nierówność
kobe: rozwiąż nierówność |x−2|+|x+1|≥3x−3
16 lut 09:44
krystek: ustal przedziały i opuśc wartość bezwzględną Zał 3x−3≥0
16 lut 09:59
Kipic:

najprosciej to zadanie jest zrobic w nastepujacy sposob : wyznaczasz z wartosci bezwzglednych
x−2=0 ⇒ x=2 i
x+1=0 ⇒ x=−1
czyli masz 3 przedzialy ( RYSUNEK POMOCNICZY )
1 przedzial to x∊(−∞;−1>
2 przedzial to x∊(−1;2>
3 przedzial to x ∊(2; +∞)
nastepnie
wyliczasz dla 1 przedzialu:
x∊(−∞;−1>
x−2<0 po sprawdzeniu przedzialu czyli skoro 0 jest wieksze to zmieniamy znaki −(x−2)
x+1≤0 tak samo tutaj −(x+1)
Czyli : −x+2 −x−1≥3x−3
−5x≥−4 / (−5) przy dzieleniu przez liczby ujemne zmieniamy znaki zyli w tym wypadku z ≥ na ≤
| | 4 | |
a czesc wspolna odpowiedzi x∊(−∞; |
| > i przedzialu jaki rozwiazywalismy x∊(−∞;−1> czyli |
| | 5 | |
x∊(−∞;−1>
Tak samo rozwiazujesz 2 pozostale przedzialy i jako odpowiedz glowna dajesz rozwiazania z 3
przedizalow ktore rozwiazywales .
16 lut 10:02
pigor: ... , lub np. tak :
|x−2|+|x+1|≥3x−3 ⇔ 3x−3 ≥0 i |x−2|+|x+1|≥3x−3 ⇔ x ≥1 i |x−2|+x+1≥3x−3 ⇔
x ≥1 i 2(x−2)−|x−2}≤0 ⇔ [x ≥1 i x−2 ≥0 i 2(x−2)−(x−2)≤0] ∨ [x ≥1 i x−2<0 i 2(x−2)+(x−2)≤0] ⇔
⇔ (x ≥2 i x−2≤ 0) ∨ (1≤ x<2 i 3(x−2)≤ 0) ⇔ (x ≥2 i x≤ 2) ∨ (1≤ x<2 i x≤ 2) ⇔
⇔ x=2 ∨ 1≤ x<2 ⇔
1≤ x ≤2 ⇔
x∊<1;2> . ...
16 lut 10:31
pigor: ... , przepraszam, ale tak naprawdę to jednak warunek 3x−3 ≥0 tu nie jest
potrzebny (byłby przy nierówności |x−2|+|x+1|< 3x−3), dlatego śmiało dołącz do
zbioru rozwiązań przedział (−
∞;1) , a wtedy
(−∞;2> − szukany
zbiór rozwiązań. ...
16 lut 10:38