rownania
Robal: Rozwiąż równanie
5x−6x2−2x− 2x−2=0
Czy mógłbym jedno przenieść na drugą stronę, czy jednak muszę wspólny mianownik itd.?
16 lut 01:28
Robal: Na tamto już znam odpowiedź.
Mógłby mi ktoś powiedzieć co teraz zrobić z mianownikiem?

(x+6)/(2x(x+4)=(−2)/(x+4)
Licznik mi dobrze wychodzi, ale dlaczego w mianowniku wychodzi x
2+4x
16 lut 02:10
Robal: Mam jeszcze jedno z którym sobie nie radzę..
4x−1=x−24−x − 3x+1x2−5x+4
16 lut 13:20
Robal: x−2−(x−4) − 3x+1(x−1)(x−4)
doszedłem do takiego czegoś czy tak może być?
16 lut 13:34
krystek: tak
16 lut 13:37
Robal: −(x−2)(x−1)(x−4)(x−1) − 3x+1(x−1)(x−4)
Tutaj głupieje, co z tym minusem pomnożyć prawą stronę też przez niego?
16 lut 13:40
krystek: | 4 | | −(x−2) | |
| = |
| −.. i teraz poradzisz sobie? |
| x−1 | | x−4 | |
16 lut 13:44
Krzysiek : Prosze zebys zapisal to za pomoca duzej litery U −bedzie czytelniej wiec
Najpirew zalozenia x−1≠0 tox≠1 4−x≠0 tox≠4 i x
2−5x+4≠0 to Δ=3 x
1=1 i x
2=4
| | 4 | | x−2 | | 3x+1 | |
wiec mozemy zapisac ze |
| = |
| − |
|
|
| | x−1 | | 4−x | | (x−1)(x−4) | |
Tereaz prawa strona do wspolnego mianownika i po redukcji mnozenie na krzyz
Jeszcze taka uwaga 4−x=−(x−4)
16 lut 13:46
Robal: a powiessz co z tamtym zrobiłeś?
16 lut 13:47
Robal: no to ja pierw robię prawą stronę.
P:
| x−2(x−1) | | 3x+1 | |
| − |
| |
| −(x−4)(x−1) | | (x−1)(x−4) | |
Teraz moje pytanie co zrobić z tym minusem przy −(x−4) czy prawą stronę też przez niego
pomnożyć?
16 lut 13:49
krystek: Mnożysz obustronnie , lub włącz do licznika.
16 lut 13:53
Robal: Tutaj mam problem z tymi minusami za każdym razem, czy to jest dobrze?
16 lut 14:03
krystek: Ale ,abyśmy się rozumieli :Z czego to otrzymałes . Zapisz całe zad sprawdzę.
16 lut 14:09
Robal: | −x2−x−2x+2+x−7 | | −x2+4x−9 | |
| = |
| |
| (x−4)(x−1) | | (x−4)(x−1) | |
Muszę to zrozumieć, a idzie mi to strasznie powoli.
16 lut 14:14
Robal: A treść zadania to po prostu "rozwiąż równanie"
16 lut 14:17
krystek: | 4 | | x−2 | | 3x+1 | |
| = |
| − |
| taka postać  |
| x−1 | | 4−x | | (x−4)(x−1) | |
16 lut 14:28
Robal: Na początku wyglądało to tak:
| 4 | | x−2 | | 3x+1 | |
| = |
| − |
| |
| x−1 | | 4−x | | x2−5x+4 | |
Zamieniłem kwadratową na iloczynową
16 lut 14:31
krystek: ok
| 4 | | x−2 | | 3x+1 | |
| =− |
| − |
| / (x−4)(x−1)≠0 D=R/{1,4} |
| x−1 | | x−4 | | (x−4)(x−1 | |
4(x−4)=−((x−2)(x−1)−(3x+1) i teraz dasz radę .
16 lut 14:35
krystek: | | 4(x−4 | | (x−2)(x−1) | | 3x+1 | |
lub |
| =− |
| − |
| |
| | (x−1)(x−4) | | x−1)(x−4) | | (x−1)(x−4) | |
16 lut 14:37
Krzysiek : Bardzo prosze zobaczyc na post Krystek z godziny 13.44.
| | 4 | | −(x−2) | |
Maz tam zapisane |
| = |
| − i na tym sie zatrzymajmy .
|
| | x−1 | | x−4 | |
| | 4 | | x−2 | |
Pierwotnie miales tak |
| = |
| −........ itd
|
| | x−1 | | 4−x | |
o godz 13.46 napisalem CI z e 4−x=−(x−4) wiec
| | x−2 | | x−2 | | −(x−2) | | −x+2 | |
|
| =− |
| = |
| = |
|
|
| | −(x−4) | | x−4 | | x−4 | | x−4 | |
Teraz popatrz na post Krystek Z godz 13.53 zostal wlaczony do licznika
Wiec cale rownanie bedzie mialo postac
| 4 | | −x+2 | | 3x+1 | |
| = |
| − |
| teraz licz dalej |
| x−1 | | x−4 | | (x−4)(x−1) | |
16 lut 14:53
Robal: Ja sobie zdawałem sprawę, iż te równania będą tak wyglądać, tylko nie wiedziałem co zrobić z
tym minusem na dole

.
Tutaj moje równanie:
Gdzie robię błąd?
odpowiedzi powinny być takie:
x1=−2+
√17
x2=−2−
√17
16 lut 15:20
16 lut 15:20
krystek: | | x+2 | | −x−2 | |
−( |
| )= |
| nie zmieniłes znaku w liczniku ostatniego ułamka:"−" |
| | mianownik | | mianownik | |
przed kreska ułamkową to jak przed nawiasem
16 lut 15:29