ODWRACANIE MACIERZY Z PARAMETREM
martynaa: | | | |
Dana jest macierz A = | {0 1 K} <− wiersz na dole |
| | |
należy zbadać dla jakich wartości parametru k istnieje macierz odwrotna A
−1
16 lut 00:30
martynaa: pomoze ktos?
16 lut 00:50
Trivial:
1 0 2
A = 1 2 3
0 1 k
| | 1 | |
detA = 2k + 2 − 3 = 2k−1 → dla k ≠ |
| istnieje macierz odwrotna A−1. |
| | 2 | |
16 lut 01:05
martynaa: dzieki
16 lut 01:10
martynaa: a mam jeszcze pytanko
dla tych K dla których istnieje A−1 NALEŻY ROZWIĄZAĆ RÓWNANIE A
/sup>1 x=b
16 lut 01:26
martynaa: ta dwoja i x z 3 powinny byc w dolnym wierszu
16 lut 01:27
martynaa: pomozecie?
16 lut 02:02
Trivial: Policz wyznaczniki... Albo wyeliminuj Gaussem.
16 lut 02:11