W pomieszczeniach jednego z budynków pofabrycznych ukrywa się dwóch przestępców, którzy mogą z
niego uciec jedną z 6 dróg przygotowanych wcześniej do ewakuacji. Policjant patrolujący
okolicę został powiadomiony o miejscu pobytu przestępców i podejmuję próbę ich ujęcia.
Zakładając że wszystkie drogi ewakuacji ściganych są znane policjantowi oraz zarówno policjant
jak i bandyci wybierają je losowo, a jednocześnie każdy z bandytów ucieka własna drogą
wyznaczyć prawdopodobieństwo że stróż prawa natrafi na któregoś z przestępców na drodze jego
ucieczki przeszukiwanego budynku.

| 1 | ||
Policjant wybiera jedną z dróg ewakuacyjnych z prawdopodobieństwem | . Rozpatrzmy dwie | |
| 6 |
| 1 | ||
A1B1;A2B2 itd. Stąd p−stwo takie wynosi | . Ostatecznie p−stwo, że policjant | |
| 6 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
P(policjant natrafi na A i B)= | * | = | ||||
| 6 | 6 | 36 |
| 10 | ||
wybiera jedną drogę z p−stwem | co widać również z zapisu tabeli. Drogę tą policjant | |
| 36 |
| 1 | ||
wybiera z p−stwem | , zatem | |
| 6 |
| 10 | 1 | 10 | ||||
P(policjant natrafi na A lub B na drodze pierwszej)= | * | = | , itd. | |||
| 36 | 6 | 216 |
| 10 | 10 | |||
P(policjant natrafi na A lub B)= | * 6= | |||
| 216 | 36 |
| 1 | 10 | 11 | ||||
P= | + | = | ||||
| 36 | 36 | 36 |