Jak obliczyć wartość tego wyrażenia?
Daria: Wartość wyrażenia 10x−5x2x2−4 wynosi:
A. 5 − 2√5
B. √5(√5−2)
C. 2√5−5
D. √5(2−√5)
Liczę i liczę, ale do takich wyników jak w odpowiedziach dojść nie mogę :x
15 lut 23:55
Aga1.: | 10x−5x2 | | 5x(2−x) | |
| = |
| = |
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
| | 5x(x−2) | | −5x | |
=− |
| = |
| |
| | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
Teraz podstaw za x podaną wartość, której w treści nie podałaś.
16 lut 07:28
Daria: O rany, faktycznie nie podałam.
x= √5−2
Podstawiłam i wychodzi poprawnie (odpowiedź C i D).
Ale nie rozumiem, dlaczego w pewnym momencie przed ułamkiem pojawia się minus (po drugim znaku
równości).
16 lut 11:12
Krzysiek : Dlatego pojawil sie minus bo zobacz ze po 1 znaku rownosci jask pomnozysz licznik to
dostaniesz
−5x2+10x i ten minus z licznika Aga przeniosla przed kreske ulamkowa a na koncu po skroceniu
znowu − ktory byl przed kreska powedrowal do licznika . Mozna tak zrobic gdyz taka operacja
nie zmienia wartosci wyrazenia . Czesc.
16 lut 12:43
Krzysiek : | −5(√5−2) | | −5√5+10 | | −5√5+10 | | √5 | | −25+10√5 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| =
|
| √5+2−2 | | √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
| 5(−5+2√5) | |
| = odp Ci D czyli dobrze policzylas |
| 5 | |
16 lut 13:04
Daria: Już wszystko rozumiem! Dziękuję Wam ślicznie
16 lut 14:33
Krzysiek : Na zdrowie
16 lut 15:00