Rozłożyć na czynniki następujące sumy algebraiczne:
ralph: Rozłożyć na czynniki następujące sumy algebraiczne:
a) ab(b − a) + bc(b + c) − ac(a + c)
15 lut 23:52
pigor: ...no to np. tak :
ab(b−a)+bc(b + c)−ac(a+c)= ab(b−a)+bc(b + c)+abc−abc−ac(a+c)=
= ab(b−a)+bc(a+b+c)−ac(b+a+c)= ab(b−a)+(a+b+c)(bc−ac)= ab(b−a)+(a+b+c)(b−a)c=
= (b−a)(ab+ac+bc+c
2)= (b−a)[a(b+c)+c(b+c)]=
(b−a)(b+c)(a+c) . ..
16 lut 10:00
ralph: a co sie stało sie w 3 kroku?
16 lut 19:59
pigor: ... , stąd ab(b−a)+bc(a+b+c)−ac(b+a+c)= wyłączyłem (a+b+c) przed nawias .
16 lut 20:41
ralph: sorki chodzilo mi zatem o drugi krok, czyli skad te a+b+c...wyłączenie wiem hehe..,
16 lut 21:29
pigor: ... tu bc(b + c)
+abc−abc−ac(a+c)= gdzie 0= +abc−abc , wtedy
stąd bc(b + c)
+abc = bc (b+c+
a) oraz stąd
−abc−ac(a+c) = −ac(
b+a+c)
a ponieważ suma jest przemienna stąd dalej (a+b+c) w obu nawiasach .
16 lut 22:21
ralph: Ja nie moge hehe, jak mogłem na to nie wpasc

nieraz cos jest naprawde tak oczywiste, a
czlowiek siedzi jak na jakims zejsciu nad tym. Dzieki wielkie
16 lut 23:53
Eta:
Można też tak:
ab(b−a) +b2c+bc2−a2c−ac2=
ab(b−a) +c(b2−a2) +c2(b−a)=
ab(b−a) +c(b−a)(b+a)+c2(b−a)=
(b−a)(ab+cb+ca+c2)=
(b−a)[b(a+c)+c(a+c)]= (b−a)(a+c)(b+c)
17 lut 01:54
janos:

αβγδπΔΩ
∞≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠Φ
5 gru 17:05