równanie z wartością bezwzględną i parametrem
misiak: Dla jakiej wartości a równanie |x−1|+|x−2|+|x−3|=a ma dokładnie jedno rozwiązanie?
15 lut 23:21
Tad:
... dla każdej
16 lut 00:04
MQ: @Tad: a=6 ⇒ dwa rozwiązania: x=0, x=4
16 lut 00:33
MQ: Tylko dla a=2 mamy jedno rozwiązanie.
16 lut 00:35
Aga1.:

Sporządź wykres funkcji
y=Ix−1I+Ix−2I+Ix−3I
Dla x<1
y=−x+1−x+2−x+3=−3x+6
x∊<1,2)
y=x−1−x+2−x+3=−x+4
x∊<2,3)
y=x−1+x−2−x+3=x
x≥3
y=x−1+x−2+x−3=3x−6
Oraz y=a, a∊R
i widać,że dla a=2 niebieska prosta ma jeden punkt wspólny z czerwonym wykresem.
16 lut 07:51