Dwaj turyści...
Nika: Dwaj turyści wyjechali rowerami jednocześnie naprzeciw siebie z dwóch miejscowości.Jeden z nich
jechał z prędkością o 12km/h większą niż drugi. Turyści spotkali się, gdy jeden z nich pokonał
35 odległości między miejscowościami. Oblicz prędkość, z jaką jechali turyści.
15 lut 22:36
Beti:
t
1 = t
2 (czas jazdy obu turystów był taki sam)
v
1 = v
2 + 12
| | 3 | |
s1 = |
| s (s − cała odległość między miejscowościami) |
| | 5 | |
| | s | |
czas jest stały, więc ze wzoru na prędkość: t = |
| mamy równanie: |
| | v | |
wystarczy rozwiązać
15 lut 22:53
Eta:

Pierwszy : z A→B jechał szybciej czyli z prędkością v+12 w czasie t
Drugi: z B→ A jechał wolniej czyli z prędkością v w tym samym czasie t
| | | | | |
dla pierwszego: t= |
| } dla drugiego: t= |
| |
| | v+12 | | v | |
porównując czasy otrzymasz równanie:
dokończ...........
15 lut 22:57
Nika: ok, dziękuję
15 lut 23:18