*
Bogusia: Zadanie 8 . POMOCY

!
Jeżeli kosinus kąta ostrego α jest równy √2 /3 ,to sinus kąta α jest równy :
A. 1/3
B.1/2
C.√3/3
D.√7/3
15 lut 21:37
PuRXUTM: wiemy że sin
2α+cos
2α=1
| | √2 | |
cosα= |
| podstaw i wylicz sinα |
| | 3 | |
15 lut 21:38
Eta:
odp: D)
15 lut 21:40
krystek:
15 lut 21:40
PuRXUTM: witaj Eto

ale wiesz to nie do końca to, powinno być przy dł. boków x ale wiem że chciałaś to
ładnie zobrazować
15 lut 21:41
Eta:
Wiem, wiem... ale "x" i tak się uprości
15 lut 21:42
PuRXUTM: wiem

Tylko że bok nie koniecznie musi mieć dł.
√2
15 lut 21:45
Bogusia: To w końcu jak mam to rozwiązać ?
15 lut 21:46
Eta:
Dobrze napisałam

.... przepisuj
15 lut 21:47
Bogusia: Oki . Dzięki Eta
15 lut 21:50
PuRXUTM: przepraszam za zamieszanie
15 lut 21:51
Bogusia: Mam pytanko do Ety , czy byś mi pomogła w kolejnych zadaniach ?
15 lut 21:52
PuRXUTM: ja też mogę

Ale nie wiem czy będziesz chciała
15 lut 21:53
Bogusia: Oczywiście , że chce . A masz e−mail to bym reszte zadam wysłałam na pocztę.
15 lut 21:55
PuRXUTM: e publicznie nie będę udostępniał bo jeszcze by mnie Eta nękała anonimowymi listami

Napisz zadanie to po kolei ( jeżeli będę umiał ) będziemy rozwiązywali
15 lut 21:56
Bogusia: Aha .
15 lut 21:57
Bogusia: Zadanie 13. Najdłuższy bok trójkąta prostokątnego ma długość 10, a sinus najmniejszego kąta
tego trójkąta jest równy 3/5 . Oblicz długość krótszej przyprostokątnej ?
15 lut 22:04
Bogusia: Zadanie 12. Sprawdz , czy liczba 2 * ( sin 45 stopni + cos 45 stopni ) 2 − tg 2 60 stopni
jest całkowita ?
15 lut 22:06
Bogusia: Zadanie 11. Boki trójkąta mają długość 3cm,4cm,5cm.Sprawdz ,czy trójkąt o podanych bokach jest
prostokątny.Znajdz miarę kąta między bokami o długościach 4cm i 5cm .
15 lut 22:10
PuRXUTM:

najkrótszy bok będzie naprzeciwko najkrótszego kąta
| | 3 | |
z polecenia w zadaniu mamy że sinα= |
| |
| | 5 | |
| | x | | 3 | |
więc |
| = |
| i dokończ |
| | 10 | | 5 | |
Jak coś jest źle to mnie korygujcie, bo nie chce w błąd wprowadzać ale wydaje mi się że jest
dobrze
15 lut 22:12
Bogusia: Zadanie 10.
Liczba sin 2 19 stopni + cos 2 19 stopni jest :
A.większa od 1,1
B.mniejsza od 0,9
C.równa 1
D.niewymierna
15 lut 22:13
PuRXUTM: ile to jest sin 450 ? ile cos450 ?
tam jest tg2 600
15 lut 22:14
PuRXUTM: Bogusia nie dodawaj już tylko myśl

bo zadania są podobne
15 lut 22:16
Bogusia: Zadanie 9.
Liczba ( sin 60 stopni + cos 60 stopni ) 2 jest równa :
A.1
B.1+√3
C.1+√3/2
D.1+√3/4
15 lut 22:16
Bogusia: PuRXUTM : Nie rozumnie tego rozdziału o trygonometrii i myślenie wchodzi ciężko . Jakbym umiała
to bym nie dodawałam .
15 lut 22:22
15 lut 22:22
Eta:
(sin60
o+cos60
o)
2= sin
260
o+2*sin60
o*cos60
o+cos
260
o=
| | √3 | | 1 | | √3 | |
=1+2sin60o*cos60o= 1+2* |
| * |
| = 1+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
odp:C)
15 lut 22:24
AGA: Zadanie 10. Liczba sin 2 19 stopni + cos 2 19 stopni jest : A.większa od 1,1 B.mniejsza od 0,9
C.równa 1 D.niewymierna
15 lut 22:32
krystek: =sin(180+39)+cos(180+39)=−sin39−cos39=−(sin39+cos39) wg mnie D
15 lut 22:44
AGA: Zadanie 12. Sprawdz , czy liczba 2 * ( sin 45 stopni + cos 45 stopni ) 2 − tg 2 60 stopni jest
całkowita ?
16 lut 05:55
AGA: Zadanie 11. Boki trójkąta mają długość 3cm,4cm,5cm.Sprawdz ,czy trójkąt o podanych bokach jest
prostokątny.Znajdz miarę kąta między bokami o długościach 4cm i 5cm .
16 lut 05:56