ciągi geometryczne
Ania: Długość trzech kolejnych boków prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworza ciąg
geometryczny o sumie 19. Objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole całkowite
tego prostopadłościanu>
15 lut 21:28
Ania: Proszę o pomoc
15 lut 21:32
Ania: Może mi ktoś pomóc ? Bo to strasznie pilne
15 lut 21:38
krystek: a1+a*q+aq2=19
a1*(a1*q)*(a1*q2)=216
_______________________
15 lut 21:44
krystek:
a1(1+q+q2)=19
(a1*q)3=63
______________
15 lut 21:48
laaaa:
?
B
15 lut 21:55
dero2005:

a = a
b = aq
c = aq
2
a*b*c = 216
a*aq*aq
2 = 216
a
3q
3 =216
a + b + c = 19
a + aq + aq
2 = 19
| 6 | | 6 | | 6 | |
| + |
| *q + |
| *q = 19 |
| q | | q | | q2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1 = 9
b
1 = 6
c
1 = 4
a
2 = 4
b
2 = 6
c
2 = 9
P
1 = 2(a*b + b*c + a*c) = 228
P
2 = 228
15 lut 22:06
Eta:
a,b,c −−− długości boków
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny
to b2=a*c i a*b*c=216 ⇒ b3=216 ⇒ b=6
a+b+c= 19 ⇒ a+c= 13 i a*6*c=216 ⇒ a*c= 36
a+c=13
i a*c=36 to a= 4, c=9
odp: a=4, b=6, c=9
15 lut 22:33